Omgaan met lastige situaties en lastige klanten

In deze training leer je klachten, klantverlies, claims en escalatie voorkomen door vroegtijdig signalen van opbouwende spanning bij de klant te herkennen en hierop te reageren. Deze training is een must have voor adviseurs, professionals en salesmensen om klanten te behouden.

Herken je een van deze uitdagingen?

Feiten:

 • De bestellingen nemen af. Kan ik wel vragen of een deel van de bestellingen naar de concurrent gaat?
 • Een klant vraagt je een analyse te maken. Je bent daar blij mee. Verwacht hij dat ik het weer kosteloos doe?

Vermoedens:

 • Een klant vraagt je een offerte te maken. Jouw idee is dat hij er niet goed naar gaat kijken. Je hebt het druk, wat ga je hem zeggen?  
 • Een klant vraagt of jouw collega de volgende keer hem kan bezoeken. Jij vraagt je af waarom? Is dat eenmalig? 

Hoe maak je deze lastige situaties bespreekbaar?

Als je niets doet, dan groeit het ongemak naar een klacht. Dat moet je voorkomen en vaak in korte tijd. Maar bespreekbaar maken is niet zonder risico. Je maakt je ongerust dat klanten boos worden of dichtklappen. Maar als je communicatie weerstanden laat lopen, dan is het vaak te laat om het te repareren. Met klantverlies uiteindelijk als gevolg.

Stel je voor dat ...

 • Dat je spanning kan wegnemen door er professioneel op te reageren
 • Dat je klanten kunt laten weten wat jij van hen verwacht
 • En dat zonder de klantrelatie onder druk te zetten.

In deze training leer je spanning wegnemen door zo op te optreden dat de angel uit de communicatie wordt gehaald. Klanten ervaren je als professioneel als je weerstanden bespreekt. 

Weerstanden bespreken leidt niet alleen tot een betere klantrelaties, maar levert veel geld op. Onderzoek van Gytha Heins, auteur van het boek 'Aanspreken, gewoon doen!' heeft aannemelijk gemaakt dat sales mensen 28% productiever kunnen zijn, 12,5% meer omzet kunnen realiseren en 16% meer kosten besparen. 

Doel van deze Online Training

Als klanten lastige uitspraken doen, dan kan je met de online training ‘Omgaan met communicatie weerstanden’ het bespreekbaar maken, jouw belang inbrengen en komen tot een mooie afspraak.   

Programma

Wat kan je of ken je na de training?

 • Meer grip op je gesprekken zonder of jezelf te kort te doen. 
 • Jouw verwachtingen uitspreken, zonder daar een vervelend gevoel aan over te houden.
 • Tactvol zeggen wat jij wilt of waar het op staat, zonder de relatie met de ander te beschadigen.
 • Jezelf steviger profileren en zelfverzekerd over komen.
 • Assertief communiceren zonder onaardig te zijn.

Duur en studiebelasting

De online training ‘Omgaan met communicatie weerstanden' duurt ongeveer 4 weken. Per week zijn circa 4 studie-uren noodzakelijk voor zelfstudie, virtual meetings en begeleiding.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online training is geschikt voor iedereen die zijn mening of verwachting zo wil uitspreken dat anderen weten waar ze aan toe zijn, zonder een conflict te creëren. Advies vooropleiding: MBO+

Vaardigheden

Je werkt aan de volgende vaardigheden en beroepscompetenties: relaties bouwen en netwerken, assertiviteit, aanpassen en gedrevenheid. Het programma wordt verzorgd op MBO+ niveau.

Aanpak

Wat krijg je bij deze training?

 • De online training ‘Omgaan met communicatie weerstanden’ bestaat uit: Virtual classroom sessies (interactief, online), e-Learning sessies,Tools voor Persoonlijk Ontwikkelplan (POP), Opdrachten.
 • Gedurende de training is er voldoende ruimte om aan de slag te gaan met de punten waar jij zelf in verkoopsituaties tegenaan loopt.
 • Na iedere sessie volgt een groepsopdracht. Samen met je buddy's voer je deze online uit, zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen.
 • Na de laatste sessie kun je de trainer benaderen om 1 uur persoonlijke coaching te ontvangen en deze te vragen om hulp bij praktijksituaties.

Toetsing

De online cursus ‘Omgaan met communicatie weerstanden’ wordt afgesloten met een eindtoets. De eindtoets bestaat uit meerkeuzevragen.

Certificaat

Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen of op een ander loopbaanportal zoals At Monday. Zo ontwikkel je jezelf en laat je dit ook aan anderen zien!

Neem contact met ons op

Bij Excellent draait het om meetbaar rendement. 

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste training? We helpen je graag verder!

Neem voor meer informatie contact op met onze trainers via onderstaand formulier of bel ons: 055 - 301 53 19.