Van specialist naar verkopen

Je bent deskundige en je werkgever vraagt je vaker een rol te hebben in verkoop. Je voelt je geen relatiebeheerder of verkoopadviseur, daar heb je nooit voor gekozen. Je wilt niet ‘leuren’, jezelf opdringen of iets aansmeren. Maar je houdt wél van inhoud.

Dat is waar deze training over gaat: jouw inhoud en een belangrijke rol in het verwerven van interessante opdrachten jezelf en anderen. Je leert op een leuke en ontspannen manier en via een handig proces verkoopgesprekken voeren.

Deskundig zijn en verkopen lijken ver van elkaar af te staan. Maar er is een prachtige combi mogelijk met de SPORRT®-aanpak.

Herken je dit?

Je hebt in gesprekken vast gemerkt dat specialist zijn niet hetzelfde is als je expertise overbrengen aan klanten. Want hoe voorkom je dat je steeds zelf aan het woord bent? Hoe kun je de regie houden in gesprekken? Hoe maak jij je punt op een manier dat de klant het pikt? Hoe kan je ‘verkoop’ aanpakken zonder je een verkoper te voelen?

Specialist en ‘verkoper’ op een manier die bij je past

Voor professionals bestaat de bijzondere SPORRT®-aanpak die je laat kijken naar jouw klantcontact. Je leert een voorstel te doen, zonder dat de klant het gevoel heeft, dat je iets aan het verkopen bent. Het gevolg? Gesprekken met klanten worden voor jou een stuk leuker en tevens waardevoller voor de klant.

Doel van de online training

De Online Training ‘Van specialist naar Verkoper’ helpt deskundigen de omslag te maken naar adviseren om zo hun persoonlijke effectiviteit te verbeteren door communicatievaardigheden. 

Programma

Wat kan je of ken je na de training?

 • Beter in kaart brengen WIE de klant is, WAT je met hem wilt en HOE je dat bereikt.
 • Je ontdekt dat je prima buiten jouw vakgebied kunt denken.
 • Een van de mooiste dingen op aarde nog beter te doen: communiceren.
 • Je leert een gestructureerde manier van gesprekken voeren.
 • Je leert hoe je met ‘storytelling’ een klant ook prima kunt adviseren.

Het resultaat

 • Niet als verkoper gezien worden, jezelf blijven en prima kunnen adviseren.
 • Weten wanneer je stug of belerend overkomt.
 • Weten hoe je kunt reageren op klachten.
 • Hoe kan ik mijzelf zijn en ook het contact met klanten benutten om verkoopkansen te verzilveren?

Duur en studiebelasting

De online training ‘van specialist naar verkopen’ duurt ongeveer 4 weken. Per week zijn circa 4 studie-uren noodzakelijk voor zelfstudie, virtual meetings en begeleiding.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online training is bedoeld voor experts met een inhoudelijke specialisatie. Je bent bijvoorbeeld robotspecialist en gaat met andere mensen spreken bij klanten die minder weten van jouw expertise.

Of je bent ICT-er en mag meer diensten gaan aanbieden bij klanten. Of je bent accountant en je mag klanten bellen, omdat je meer uren maakt dan dat je had ingeschat. Advies vooropleiding: MBO+

Vaardigheden

Je werkt aan de volgende vaardigheden en beroepscompetenties: commercieel inzicht, proactiviteit, resultaatgericht en contactuele vaardigheden. Het programma wordt verzorgd op MBO+ niveau.

Aanpak

Wat krijg je bij deze training?

 • De online training 'Van specialist naar verkopen ‘ bestaat uit: Virtual classroom sessies (interactief, online), e-Learning sessies,Tools voor Persoonlijk Ontwikkelplan (POP), Opdrachten.
 • Gedurende de training is er voldoende ruimte om aan de slag te gaan met de punten waar jij zelf in verkoopsituaties tegenaan loopt.
 • Na iedere sessie volgt een groepsopdracht. Samen met je buddy's voer je deze online uit, zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen.
 • Na de laatste sessie kun je de trainer benaderen om 1 uur persoonlijke coaching te ontvangen en deze te vragen om hulp bij praktijksituaties.

Toetsing

De online training 'van specialist naar verkopen' wordt afgesloten met een eindtoets. De eindtoets bestaat uit meerkeuzevragen.

Certificaat

Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen of op een ander loopbaanportaal zoals At Monday. Zo ontwikkel je jezelf en laat dit ook aan anderen zien!

Neem contact met ons op

Bij Excellent draait het om meetbaar rendement. 

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste training? We helpen je graag verder!

Neem voor meer informatie contact op met onze trainers via onderstaand formulier of bel ons: 055 - 301 53 19.