204.935 Tevreden cursisten
Winnaar Trainers Award 2022 en 2023
20+ jaar Experts in commerciële groei
Kennisbank Mindset 1

Wat is de cirkel van invloed?

in Mindset

In het dagelijks leven kennen we allemaal wel iemand die de schuld buiten zichzelf legt. Mensen hebben altijd wel een reden waarom iets niet lukt. Vaak gaat het om externe redenen zoals, het weer, de staat van de economie of een concurrent met een veel betere deal. Hoe zorg jij ervoor dat je je focust op de factoren waar jij wel invloed op kan uitoefenen? In dit artikel lees je over het vergroten van jouw cirkel van invloed en het verkleinen van jouw cirkel van betrokkenheid.

Het ontstaan van de cirkel van invloed

De cirkel van invloed is ontstaan door Viktor Frankl*. Het verhaal gaat terug naar de tweede wereldoorlog. Frankl zat opgesloten in een concentratiekamp, zijn vrouw en kinderen waren ontnomen. Het enige wat Frankl nog had was de keus waar hij op kon focussen.

* Viktor Frankl, was een Oostenrijkse neuroloog, psychiater en overlevende van de Holocaust. Hij was grondlegger van de logotherapie, de zoektocht van de zin van het leven.

De cirkel van betrokkenheid tegenover de cirkel van invloed

Alles binnen de cirkel van invloed zijn aspecten waar jij invloed op uit kan oefenen. Loopt een salesgesprek niet zoals je zou willen? Door een betere voorbereiding of andere benadering kan het de volgende keer misschien beter gaan. Buiten de cirkel van invloed ligt de cirkel van betrokkenheid. Dit zijn aspecten waar je niks aan kan veranderen, maar waar je wel betrokken bij bent. Je kunt bijvoorbeeld geen invloed uitoefenen op de keuzes van een ander persoon. Wel kun je focussen op je eigen handelen.

Proactief vs. Reactief

Proactieve mensen richten inspanningen vaak op hun cirkel van invloed, het gebied waar we controle over hebben. Denk bijvoorbeeld aan zaken, werk of gezondheid. Dit zijn allemaal dingen waar je iets aan kan doen. Wanneer je handelt naar je cirkel van invloed, ben je in staat om stressfactoren te verminderen en je geluk te vergroten. Hoe meer jij de focus legt op de dingen waar je wel invloed op hebt, hoe groter je cirkel van invloed wordt.

Reactieve mensen richten hun inspanningen vaak op hun cirkel van betrokkenheid. Het weer, oorlog of een pandemie zijn allemaal voorbeelden van aspecten waar mensen geen invloed op hebben. De focus ligt op de cirkel van betrokkenheid. Als gevolg krimpt je cirkel van invloed.

Van reactief naar proactief

Door een proactieve houding aan te nemen vergroot je dus je cirkel van invloed. Wij hebben vijf tips opgesteld om je hiermee te helpen:

  • Stel doelen die haalbaar zijn. Door vooraf te plannen, voor te bereiden en werk op te splitsen in kleine stapjes zijn je doelen haalbaar.
  • Erken je fouten. Corrigeer je fouten zodat het de volgende keer niet weer gebeurt. Als hetzelfde probleem keer op keer optreedt, onderzoek wat de opties zijn om het probleem niet nog een keer voor te laten komen.
  • Zorgen zijn volkomen normaal. Elke dag heb je duizenden gedachtes, stel jezelf een reeks vragen om je gedachtes te herkaderen. Hoe groot is de kans dat de zorg die je nu hebt realiteit wordt?
  • Hoe we naar andere luisteren en inleven in wat ze voelen en denken, maakt het verschil tussen geïrriteerd of uitgeput zijn door wat ze zeggen. Door zinnen te gebruiken zoals ‘Wauw, dat klinkt echt moeilijk’ of ‘Ik kan begrijpen waarom je zo gestrest bent’ verander je van een emotionele bokszak die negativiteit van de ander opzuigt, in iemand die een veilige ruimte biedt.
  • Probeer met iemand anders over je problemen te praten. Het is lastig om een familielid, vriend of manager te bereiken over een probleem. Ze zijn zich misschien niet bewust van de invloed van hun acties. Misschien is er iemand anders waarmee je kan praten?

Met deze tips zul je merken je door je te richten op dingen die je wel kan beïnvloeden, je meer invloed gaat krijgen. Zodra je je richt op dingen die je kunt veranderen, neem je automatisch een ‘bring it on!’ houding aan.

Klaar voor een positieve groei in sales?

Dompel jezelf onder in de kennis en vaardigheden die Excellent je toereikt tijdens een sales training. Krijg meer zelfvertrouwen in het verkopen en krijg weer plezier in je werk! Neem contact op via het formulier of bel ons: 055 - 301 53 19.

Training

Over de schrijver

Content Team

Meer Sales?

Ons Content Team bestaat uit een mix van L&D experts, Sales en Management professionals, Trainers, Communicatie specialisten en digitale vormgevers. Ieder heeft met zijn eigen rol een belangrijke verantwoordelijkheid in het bedenken, ontwikkelen, optimaliseren en distribueren van onze content. De Excellent content is door de combinatie van fysieke trainingen en onze (online) kanalen een must voor iedere Sales Consultant.


Categorieën

Alle categorieën van Kennisbank

Vind je sales interessant?

Vul dan hier jouw email in en krijg elke maand de laatste verkoop en management tips.

Meer klanten en omzet?

Download onze gratis snelreaders!

Bekijk e-books