204.935 Tevreden cursisten
Winnaar Trainers Award 2022 en 2023
20+ jaar Experts in commerciële groei
Kennisbank Sales termen 1

Wat is een offerte?

in Sales termen

Een offerte is een formeel schriftelijk aanbod van een product of dienst inclusief een prijsopgave. Een potentiële klant doet een verzoek aan een ondernemer of organisatie voor een prijsopgaaf. Je beschrijft in de offerte welke producten of diensten je gaat leveren, wat de prijs daarvan is en je vermeldt de algemene en specifieke voorwaarden. Het doel is om uiteindelijk tot een overeenkomst te komen. Vermeld in de offerte zaken zoals:

  • Gegevens van je opdrachtgever en de zakelijke gegevens van jouw onderneming.
  • Alle kosten zoals arbeidsloon en materialen (indien van toepassing).
  • Een specificatie van de te verrichten werkzaamheden of producten.

Hoe overtuig je klanten met jouw offertes?

Een offerte geeft de potentiele opdrachtgever de kans om een keuze te maken tussen aanbieders van producten en diensten. Een belangrijke eigenschap is dat offertes vrijblijvend zijn. Hierdoor kunnen klanten meerdere offertes aanvragen en ze met elkaar vergelijken. Een product of dienst is makkelijk te vergelijken. Het is daarom van essentieel belang dat jouw offerte onderscheidend is van de concurrentie.

Vormen van offertes

Uiteindelijk wil je natuurlijk een overeenkomst binnenslepen. Voor een offerte geldt geen vast vormvoorschrift. Een korte e-mail, een mooi opgemaakt document of een prijskaartje zijn allemaal vormen van offertes. Je kunt dus zo creatief zijn als je zelf wilt. Maar als je de keuze hebt tussen twee diensten die ongeveer hetzelfde zijn, maar de één heeft een ontzettend professionele offerte, is de keuze snel gemaakt. Hou dit dus in je achterhoofd.

Voorkom misverstanden

Jouw offerte helpt je om je te onderscheiden van andere aanbieders. Zorg er daarom voor dat er geen ruimte voor onduidelijkheid is. Dit voorkomt ruis. Vergeet niet dat zodra de opdrachtgever de offerte accepteert, het een juridisch bindende overeenkomst is. Het is daarom extra belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan.

Zorg dat bij jouw offertes de belangrijkste informatie te vinden is en er geen onduidelijkheid ontstaat. Wanneer jouw offerte ook nog eens aantrekkelijk is zul je zien dat je conversie omhoog schiet!

Klaar voor een positieve groei in sales?

Dompel jezelf onder in de kennis en vaardigheden die Excellent je toereikt tijdens een sales training. Krijg meer zelfvertrouwen in het verkopen en krijg weer plezier in je werk! Neem contact op via het formulier of bel ons: 055 - 301 53 19.

Training

Over de schrijver

Content Team

Meer Sales?

Ons Content Team bestaat uit een mix van L&D experts, Sales en Management professionals, Trainers, Communicatie specialisten en digitale vormgevers. Ieder heeft met zijn eigen rol een belangrijke verantwoordelijkheid in het bedenken, ontwikkelen, optimaliseren en distribueren van onze content. De Excellent content is door de combinatie van fysieke trainingen en onze (online) kanalen een must voor iedere Sales Consultant.


Categorieën

Alle categorieën van Kennisbank

Vind je sales interessant?

Vul dan hier jouw email in en krijg elke maand de laatste verkoop en management tips.

Meer klanten en omzet?

Download onze gratis snelreaders!

Bekijk e-books