204.935 Tevreden cursisten
Winnaar Trainers Award 2022 en 2023
20+ jaar Experts in commerciële groei
Kennisbank Sales termen 3

Welke elementen moeten een offerte bevatten?

in Sales termen

Een offerte is niet meer dan een voorstel aan een mogelijk nieuwe klant. In een offerte beschrijf je welke diensten tegen welke prijs je kan leveren. Daarnaast wordt in een offerte ook beschreven welke voorwaarden eraan verbonden zijn. Wanneer je een goede offerte maakt met een aantrekkelijke prijs kan je de klant over de streep trekken.

Belangrijk bij het maken van een offerte

Voordat je een offerte opstelt is het belangrijk dat je met twee dingen rekening houdt. Allereerst is het belangrijk om de wensen van de klant goed in kaart te brengen. Je moet goed in kaart hebben wat de opdrachtgever precies wil en zijn wens is. Wanneer je dat helder hebt kan je een goede offerte opstellen. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw werkzaamheden zo duidelijk mogelijk omschrijft. Je laat duidelijk weten welke werkzaamheden je gaat verrichten, wat je op gaat leveren, de planning, het uurtarief en de voorwaarden. Wanneer dit allemaal is omschreven in de offerte kunnen hier geen misstanden over ontstaan.

Opstellen van een offerte

De klant hoeft in feite niet akkoord te gaan met de offerte die jij opstelt. Hierdoor kan je de offerte voor het grootste deel indelen zoals je zelf wil. Er zitten echter wel nog wettelijke eisen aan verbonden. Een offerte moet in alle gevallen de onderstaande onderdelen bevatten:

 • Bedrijfsgegevens
 • Gegevens van de opdrachtgever (klant)
 • De datum van de offerte
 • Het nummer van de offerte (offertenummer)
 • Samenvatting van de werkzaamheden
 • Tarief
 • Geldigheidsduur van de offerte
 • Het recht op aanbetaling dat je hebt. Je hebt recht op aanbetaling tot maar liefst 50% van het totaalbedrag
 • De algemene voorwaarden

Wil je zelf nog dingen toevoegen aan de offerte kan je het volgende nog toevoegen:

 • Contactpersoon
 • Inkoopnummer
 • Het verzoek om ontvangstbevestiging

Wij hopen dat je met de informatie uit dit artikel een goede offerte op kan stellen. Ga ermee aan de slag en je zal zien dat het klanten over de streep doet trekken!

Klaar voor een positieve groei in sales?

Dompel jezelf onder in de kennis en vaardigheden die Excellent je toereikt tijdens een sales training. Krijg meer zelfvertrouwen in het verkopen en krijg weer plezier in je werk! Neem contact op via het formulier of bel ons: 055 - 301 53 19.

Over de schrijver

Content Team

Meer Sales?

Ons Content Team bestaat uit een mix van L&D experts, Sales en Management professionals, Trainers, Communicatie specialisten en digitale vormgevers. Ieder heeft met zijn eigen rol een belangrijke verantwoordelijkheid in het bedenken, ontwikkelen, optimaliseren en distribueren van onze content. De Excellent content is door de combinatie van fysieke trainingen en onze (online) kanalen een must voor iedere Sales Consultant.


Categorieën

Alle categorieën van Kennisbank

Vind je sales interessant?

Vul dan hier jouw email in en krijg elke maand de laatste verkoop en management tips.

Meer klanten en omzet?

Download onze gratis snelreaders!

Bekijk e-books