204.935 Tevreden cursisten
Winnaar Trainers Award 2021 en 2022
20+ jaar Experts in commerciële groei
Blog kaartjes excellent6 46

Verkoopvaardigheden: de springplank van de ultieme top vier

in Verkooptechnieken

Welke verkoopvaardigheden staan aan de top?

Om succesvol te kunnen zijn in verkoop, moet je de juiste verkoopvaardigheden beheersen. Zowel in techniek als in mindset. Het lijkt een open deur, en dat is het natuurlijk ook. Als je het juiste beheerst, zal je het juiste resultaat behalen. Kortom: een waarheid als een koe.

De afgelopen 15 jaar is mij vaak gevraagd welke verkoopvaardigheden er dan minimaal beheerst zouden moeten worden; welke vier verkoopvaardigheden er dan zo prominent aan de top staan.

Zelf heb ik het antwoord op die vraag altijd erg fascinerend gevonden; van de vele verschillende verkoopvaardigheden die in de afgelopen jaren zijn onderzocht, blijken de vier onderstaande verkoopvaardigheden maar liefst voor 80% verantwoordelijk voor het daadwerkelijk bereiken van zware uitdagende sales targets:

Het door-ontwikkelen van bestaande accounts

Het zal waarschijnlijk niemand echt verbazen dat deze verkoopvaardigheid het grootste verschil maakt in het bereiken van uitdagende sales targets. Natuurlijk moet er voldoende tijd worden vrijgemaakt om nieuwe klanten binnen te halen; de grootste groei in omzet haal je in eerste instantie voornamelijk bij die klanten die al in een eerder stadium voor jou hebben gekozen. Verkopers die deze verkoopvaardigheden beheersen, bereiken hun sales targets gemiddeld veel vaker.

Consultative Selling verkoopvaardigheden

Van alle geïnterviewde verkopers beheerste slechts 47% deze Consultative Selling verkoopvaardigheden. Over Consultative Selling is inmiddels al veel gepubliceerd, ook door mij. Gezien het feit dat slechts 47% deze verkoopvaardigheden tot een kunst heeft verheven, is er echter nog veel te bereiken. Wil je deze techniek succesvol toepassen? (In onze Sales Training komen de meest efficiënte verkooptechnieken aan bod.)

Door-ontwikkelen van verkoopkansen

Van de meest succesvolle verkopers heeft maar liefst 68% de Sales Opportunity Vaardigheid tot een kunst verheven. Deze succesvolle verkopers zijn er inmiddels van doordrongen dat zij zonder deze verkoopvaardigheden er een zware dobber aan zouden hebben om inkopers effectief en efficiënt te overtuigen.

Sales Pipeline

Het constant blijven vullen van de Sales Pipeline is een absolute voorwaarde om gestelde verkoopdoelen te kunnen behalen. Helaas melden nieuwe klanten zich zelden zelf en blijft het noodzakelijk constant op zoek te zijn naar nieuwe klanten. De Elevator Pitch is een goede manier om hier mee te starten. 

Het blijft natuurlijk een uitdaging om de focus vol op deze vier verkoopvaardigheden te behouden en de onderlinge balans goed te blijven bewaken. Het is echter zeer de moeite waard; het geeft je het meeste grip op het gehele salestraject en de resultaten zullen navenant zijn. Trainen op deze vier verkoopvaardigheden loont. Beloofd! Nog niet geheel overtuigd? In dat geval heb ik slechts een enkele tip:

Niveau 1. Sales Training

Gewoon doen! Ervaar zelf wat al zo vaak door anderen is onderzocht en laat je (net als ik) fascineren door de kracht van deze vier verkoopvaardigheden. Of onderga de kracht van deze verkoopvaardigheden tijdens onze sales training Niveau 1. Sales training

 

Training

Over de schrijver

Content Team

Meer Sales?

Ons Content Team bestaat uit een mix van L&D experts, Sales en Management professionals, Trainers, Communicatie specialisten en digitale vormgevers. Ieder heeft met zijn eigen rol een belangrijke verantwoordelijkheid in het bedenken, ontwikkelen, optimaliseren en distribueren van onze content. De Excellent content is door de combinatie van fysieke trainingen en onze (online) kanalen een must voor iedere Sales Consultant.

Vind je sales interessant?

Vul dan hier jouw email in en krijg elke maand de laatste verkoop en management tips.

Meer klanten en omzet?

Download onze gratis snelreaders!

Bekijk e-books